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塩麹、甘麹のレシピと教室レポート

塩麹で豚の鍋の作り方を勉強しました。根菜と塩麹を水から中火でゆっくり炊くと、麹の発酵する時間が長くなります。麹の特徴をうまく引き出すのがポイントです。

ゆで玉子の皮を剥いて、そのまま塩麹に5日間漬けるだけで驚くほど濃厚な風味になり、美味しくなります!

発芽玄米と一緒に、皆でいただきました。

デザートは甘麹のホットドリンクと色んな使い方の話でした。皆さん興味深く講座を受けて下さっていました。

January’s koji cooking class. We learned how to make a hotpot with shiokoji–put the root veggies and shiokoji in cold water and heat slowly over medium heat to let the shiokoji work for a long time. The side dish was hard-boiled eggs pickled in shiokoji for a few days. We ate these with sprouted brown rice, then had sweet koji hot drink for dessert.

 

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